Szukaj na blogu

poniedziałek, 31 grudnia 2012

PUSZYSTY SERNIK EWY S.


Pyszny, wilgotny i delikatny w smaku sernik, chociaż kaloryczny, ze względu na zawartość kremówki. 
Dlatego zazwyczaj piekę go tylko na Wielkanoc :)

Składniki:
 
  • 1.5 kg twarogu
  • 0.5l kremówki 30%
  • 2 szkl.cukru
  • 10 jaj
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 budynie śmietankowe bez cukru 
  • 1 ugotowany ziemniak
  • aromat cytrynowy
  • bakalie

Wykonanie:

Żółtka ubić z połową cukru,  następnie wlać kremówkę i wciąż ubijać. Po łyżce dodawać  zmielony dwukrotnie ser, a następnie w kolejności: ugotowany roztarty ziemniak, proszek budyniowy i olej.  Białka ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z masą serową, dodać  aromat  oraz  bakalie. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub mąką.
Piec w temp.180 st. 60-70 min. sprawdzając patyczkiem po 50 minutach,  czy ciasto jest upieczone.
Ponieważ porcja jest duża proponuję użyć dużą blachę.





8 komentarzy:

  1. Mam ochote na ten sernik.Prosze podaj wielkość blachy Helenko.Dziekuje.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo - blacha duża 36cmx26cm z wysokim brzegiem. Jeśli nie ma takiej dużej proponuję zrobić w mniejszej, z połowy porcji :) buziaki!

      Usuń
  2. Helenko,jeszcze jedno pytanie.Czy Twoja szklanka to ma 250 ml?Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik w piekarniku.Troche sie denerwuje,bowiem te sery tutaj sa dziwaczne!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak Helenko bardzo dobry ale bardzo opadl i zupełnie nie jest puszysty.Tak to jest z sernikami i tutejszymi serami.Maz,twierdzi,ze jest bardzo dobry!dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak liczy się przede wszystkim Ewo :)) A jak smakował mężowi to na pewno jest pyszny :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF