Szukaj na blogu

niedziela, 30 grudnia 2012

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Nie każde ciasto z dodatkiem drożdży musi wyrastać w cieple. 
Lubię czasami piec rogaliki krucho-drożdżowe, które dla odmiany wymagają chłodzenia w lodówce.
Są mięciutkie z dodatkiem śliwkowych powideł lub marmolady smakują rewelacyjnie.

Składniki:

  • 3 szkl. maki
  • 1 k. tłuszczu
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 7 łyżek wody
  • 2 całe jaja
  • powidła do środka

Wykonanie:

Z drożdży, cukru i wody zrobić rozczyn. Tłuszcz, mąkę i jaja połączyć, dodać rozczyn z drożdży i wszystko zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować, formować rogaliki. Nadziewać powidłami, piec 35-40 minut. Polukrować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF