Szukaj na blogu

wtorek, 28 kwietnia 2015

POMIDOROWA Z KALAFIOREM


Pomidorowa z kalafiorem to taka moja "kompozycja własna". 
Czasami lubię eksperymentować, delikatnie odbiegając od standardowych przepisów, ale... tylko delikatnie :-)





Składniki:


  • 1/2 kg skrzydełek
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1l soku  pomidorowego (domowy lub z kartonika)
  • koncentrat pomidorowy (do smaku)
  • 1/2 kalafiora
  • sól
  • pieprz
  • ziele ang.
  • liść laurowy
  • śmietanka 18% - jeśli ktoś lubi zupy zabielane

Wykonanie: 


Ugotować wywar mięsno-warzywny. Wyjąć warzywa i skrzydełka, a do gotującego się wywaru dodać sok pomidorowy, koncentrat (ilość zależy od naszych upodobań) oraz rozdrobniony na różyczki kalafior. Gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Marchewki wyjęte wcześniej z zupy, zetrzeć na oczkach, skrzydełka obrać, mięsko wraz z marchewką dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i dużą ilość posiekanego koperku.
Zupa jest nie tylko pyszna, ale gęsta i pożywna.






A po obiadku.... cóż, do kuchni... ktoś musi przecież.... pozmywać naczynia.
Padło... na mnie, może to i lepiej? 

Bo wiecie jak wygląda zmywanie naczyń w męskim wydaniu?




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF